Groen en centraal gelegen vergaderlocatie
Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW

groen en centraal gelegen
nabij Utrecht per auto in 2min te bereiken

gratis wifi
in alle vergaderzalen en hotelkamers

gratis parkeren
+ station shuttle vanaf Amersfoort CS

5 tips om de juiste dagvoorzitter voor uw congres te kiezen

5 tips om de juiste dagvoorzitter voor uw congres te kiezen

De dagvoorzitter bij een congres heeft een relatief grote impact op de beleving van het event door uw bezoekers. Belangrijk dus dat u het type persoon kiest dat bij uw congres past. Maar hoe doet u dat? In onderstaand artikel enkele handige tips.

Een goede dagvoorzitter is een professional die mensen met elkaar laat communiceren en tegelijkertijd een representatief en inspirerend boegbeeld is voor uw congres. De juiste kandidaat weet uw doelen dan ook te vertalen naar de deelnemers en brengt een energieke drive met zich mee die de aanwezigen enthousiasmeert en tot nieuwe inzichten brengt. De rol van de dagvoorzitter op een congres moet dan ook niet onderschat worden. Voor u betekent dit dat u van tevoren moet nadenken wat voor soort dagvoorzitter bij uw congres past. Over het algemeen onderscheiden we vijf types die we hieronder kort toelichten.

Tip 1: De expert

Als kennisoverdracht binnen uw congres centraal staat, kiest u voor het type Expert. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om iemand die expert is binnen het vakgebied en het congres inhoudelijk naar een hoger niveau tilt. De aanwezigheid van deze persoon vergroot de kans dan ook dat mensen zich aanmelden die zich verder willen verdiepen in het onderwerp. Nadeel is dat de Expert vaak weinig ervaring heeft met het begeleiden van discussies.

Tip 2: De collega

Een andere optie is om een medewerker van uw bedrijf in te schakelen als dagvoorzitter. Bijna elk bedrijf heeft wel één of meerdere werknemers in dienst die gemakkelijk praten voor groepen en een geboren presentator zijn. Voordeel is dat hun aanwezigheid vertrouwd voelt en u geen externe kracht hoeft in te schakelen. Nadeel is dat een intern persoon minder snel een kritische houding aan zal nemen, waardoor interessante nieuwe invalshoeken wellicht niet worden aangeboord. Test van tevoren altijd of uw medewerker ook in staat is om groepen te leiden. Gemakkelijk spreken is tenslotte wat anders dan bijvoorbeeld een discussie leiden.

Tip 3: De publiekstrekker

De naam van een BN’er op het affiche van uw congres kan het aantal aanmeldingen voor uw congres sterk laten toenemen. Veel mensen vinden het nu eenmaal geweldig dat ze een beroemdheid van dichtbij meemaken. Een BN’er als dagvoorzitter kiezen heeft echter ook een aantal potentiële nadelen. Zo neemt het inhuren van deze persoon vaak een behoorlijke hap uit uw budget en is het maar de vraag of dat hij/ zij inhoudelijk iets kan bijdragen aan uw congres.

Tip 4: De entertainer

Een variant op de publiekstrekker is de entertainer. Zoals de naam al aangeeft is het hoofddoel van deze dagvoorzitter om het publiek te vermaken en/ of lezingen aan elkaar te praten. Het voordeel van dit type dagvoorzitter is dat het uw evenement extra amusementswaarde en/ of energie geeft. Nadeel is ook hier weer dat u (zeer waarschijnlijk) geen inhoudelijke bijdrage hoeft te verwachten.

Tip 5: De professional

Tot slot is er nog de professional. Dit type dagvoorzitter heeft ruime ervaring met de taak, heeft uitstekende presentatievaardigheden, weet interactie te creëren met het publiek en leidt het congres in goede banen. Daarnaast heeft deze voldoende afstand tot de organisatie waardoor hij/ zij dingen kan zeggen of vragen die anders niet gezegd zouden worden. Een mooie bijdrage aan de professionele uitstraling van uw congres, maar tegelijkertijd ook een flinke investering.

Bedenk bij het kiezen van een dagvoorzitter dus goed wat uw doel is, welk type het beste bij uw congres past en begin op tijd met zoeken naar de juiste kandidaat. In de ideale situatie kunt u de dagvoorzitter zelfs al betrekken bij de voorbereidingen. Zo creëert u een optimale synergie en vergroot u de kans op een geslaagd congres.

Op zoek naar meer handige tips voor uw congres? Bekijk dan het blog van Landgoed ISVW  en bekijk ook eens onze uitgebreide professionele faciliteiten voor congressen in regio Utrecht

« terug naar overzicht