Groen en centraal gelegen vergaderlocatie
Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW

groen en centraal gelegen
nabij Utrecht per auto in 2min te bereiken

gratis wifi
in alle vergaderzalen en hotelkamers

gratis parkeren
+ station shuttle vanaf Amersfoort CS

Een groep overtuigen: hoe krijgt u iedereen mee?

Een groep overtuigen: hoe krijgt u iedereen mee?

U weet dat u gelijk heeft, maar hoe kunt u uw toehoorders hier ook van overtuigen? Uw mening, idee of voorstel kunt u pas succesvol overbrengen als u zelf overtuigd bent van uw gelijk. Daarbij is niet alleen de inhoud van de boodschap en de kwaliteit van de argumenten belangrijk, maar ook de manier waarop u uzelf presenteert.

Wanneer u van nature niet zo veel overtuigingskracht heeft, geven we u graag een aantal tips:
 

  • Zorg dat u zelf gelooft in uw boodschap en uw argumenten. Laat eventueel anderen eens uw verhaal aanhoren om te kijken of uw argumenten gegrond zijn. Stel zelf kritische vragen zodat u weet wat u wilt en waarom. Kunnen er bijvoorbeeld ook andere conclusies uit uw argumenten getrokken worden en wat antwoordt u als toehoorders vragen stellen?
  • Let op uw uitstraling. Komt u door uw kleding en non-verbale communicatie over als een deskundige, dan hoeft u waarschijnlijk minder moeite te doen om overtuigend te zijn. Zelfvertrouwen, sterke woorden, humor en aansprekende voorbeelden zijn belangrijk, evenals een krachtige stem, oogcontact, een rechte houding en ondersteunende handgebaren.
  • Stem uw verhaal af op uw publiek. Gebruik geen dure, ingewikkelde woorden als het publiek zich daar niet toe leent en weeg af welke argumenten voor uw doelgroep zwaarder zullen wegen. Peil daarnaast bij bijvoorbeeld collega’s wat de voorkennis over het onderwerp is. Als zij het al grotendeels met u eens zijn, hoeft u ook minder fanatiek te overtuigen. En op eventuele tegenargumenten kunt u zo vooraf al een antwoord bedenken.
  • Maak van uw verhaal een logisch geheel. Is de volgorde goed en is het verhaal ook door een buitenstaander te volgen? Ook hier geldt voor: vertel uw verhaal eens aan een vriend om te weten te komen of het een begrijpelijk geheel is. Een goede ijsbreker en een sterke afsluiter zijn daarnaast cruciaal. Na afloop moeten toehoorders eenvoudig kunnen herhalen wat uw stelling of mening is. Wees duidelijk en wijd niet te lang uit.

Als u op deze manier met overtuigingskracht invloed uitoefent, wordt dat sollicitatie- of beoordelingsgesprek, die presentatie of vergadering een eitje!

« terug naar overzicht