Groen en centraal gelegen vergaderlocatie
Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW

groen en centraal gelegen
nabij Utrecht per auto in 2min te bereiken

gratis wifi
in alle vergaderzalen en hotelkamers

gratis parkeren
+ station shuttle vanaf Amersfoort CS

Een succesvolle training geven in 7 stappen

Een succesvolle training geven in 7 stappen

Daar staat u dan. Voor een futloze groep mensen met zware oogleden. De meeste mensen hebben meer aandacht voor de smartphone dan voor u. Het is de nachtmerrie van elke trainer. Gelukkig kunt u deze situatie voorkomen. Gaat u voor een succesvolle training? Lees dan dit handige stappenplan!

Wat is een succesvolle training?

Bepaal eerst wanneer uw training succesvol is. Als iedereen aanwezig is? Als de evaluaties voldoende zijn? We helpen u graag op weg met onze definitie: een training is succesvol als de deelnemers hetgeen ze hebben geleerd in de praktijk (kunnen) toepassen.

Verplaats je in de doelgroepBij een training draait alles om de doelgroep. Het namelijk belangrijk dat de training voor hén werkt. Verplaats u daarom in de doelgroep. Wat is het kennisniveau? Met welke vragen of problemen zit de doelgroep? Heeft u dit goed voor ogen, dan weet u precies wat u moet vertellen om de vragen te beantwoorden en oplossingen aan te dragen. 

Formuleer een SMART doelstelling

Wat wilt u met de training bereiken? Maak dit concreet met een SMART geformuleerde doelstelling. Een doelstelling als ‘deelnemers beter leren schrijven’ is niet specifiek genoeg. Kies dan voor een concrete doelstelling als ‘deelnemers de basisprincipes van het SEO schrijven aanleren, met als doel dat zij na afloop zelfstandig een goede webtekst voor hun eigen website kunnen schrijven’.

Kies een inspirerende locatie

Sommige bedrijven geven de voorkeur aan een incompany training, maar een externe locatie heeft zoveel voordelen! Weg van de ‘vaste’ werkplek gaan deelnemers anders tegen dingen aankijken. Dit zorgt voor veel meer inspiratie en creativiteit. Bovendien is er geen afleiding, waardoor iedereen helemaal gefocust is op de training. Wat dacht u van een groene en centraal gelegen locatie?

Manage verwachtingen

Een succesvolle training voldoet aan de verwachtingen van de klant. Daarom is het belangrijk om de verwachtingen goed te managen. Informeer deelnemers van tevoren over wat er precies gaat gebeuren. Hoelang duurt de training? Hoe vaak zijn er rook- of koffiepauzes? Wordt er gezorgd voor koffie, thee en lunch? Wat heeft de deelnemer geleerd aan het einde van de training? Tip: vraag vooraf wat deelnemers hopen te leren tijdens de training. Stem het trainingsprogramma hier op af óf geef vooraf duidelijk aan dat bepaalde onderdelen niet in de training zijn opgenomen.

Een succesvolle training is interactief

Wissel theorie en praktijk met elkaar af tijdens de training. Luisteren en doen. Gaat u kennis overbrengen? Zorg dan voor ondersteunend beeldmateriaal. Met inspirerende filmpjes, iconische foto’s en sprekende voorbeelden houdt u de aandacht vast. Interactie is de key. Laat deelnemers reageren en vraag naar voorbeelden en cases. Hiervoor moet u zich flexibel opstellen én improviseren, maar het levert heel veel op. Deze tips zijn overigens ook heel bruikbaar voor een succesvolle vergadering!

Geef handvaten voor de praktijk

Een training heeft pas écht waarde als de kennis wordt toegepast in de praktijk. Voorkom dus dat deelnemers de training verlaten en weer overgaan tot de orde van de dag. Hoe doe u dit? Met zoveel mogelijk handvaten voor de praktijk! Geef deelnemers bijvoorbeeld een stappenplan of  checklist mee waar zij direct mee aan de slag kunnen. Of maak de training groter door deelnemers een praktijkopdracht mee te geven. Spreek een deadline af en bespreek de individuele opdrachten telefonisch.

Evalueer en leer

Na de training bent u tevreden. De deelnemers deden actief mee en reageerden positief op alle handvaten die u heeft aangereikt. De belangrijkste vraag is dan: vonden de deelnemers het ook een succesvolle training? Hier komt u maar op één manier achter en dat is door het ze te vragen. Besteed het laatste halfuur van de training aan de evaluatie of stuur achteraf een evaluatieformulier per e-mail toe. De learnings neemt u uiteraard mee om uw volgende training te verbeteren. 

Meer handige tips

Lees meer handige tips over het organiseren van een training, evenement of vergadering op ons blog. Bent u op zoek naar een goede trainingslocatie? Bij Landgoed ISVW denken we graag met u mee! 

« terug naar overzicht