Groen en centraal gelegen vergaderlocatie
Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW

groen en centraal gelegen
nabij Utrecht per auto in 2min te bereiken

gratis wifi
in alle vergaderzalen en hotelkamers

gratis parkeren
+ station shuttle vanaf Amersfoort CS

Hoe voorkom ik een vergaderdip? Dit zijn de tips!

Hoe voorkom ik een vergaderdip? Dit zijn de tips!

Hoe voorkom ik een vergaderdip? Dit zijn dé tips!

Je kent het vast wel: je zit al twee uur met elkaar te vergaderen en je merkt dat de energie langzaam wegebt. Een futloze houding kan negatief overkomen op je gesprekspartners en zorgt doorgaans niet voor veel inspiratie. Maar hoe voorkom je nou zo's vergaderdip en zorg je dat je meetings effectief zijn? Hieronder geven we je enkele tips.

 1. Schuif de stoelen eens aan de kant
  Je bent vast wel bekend met de kreet "zitten is het nieuwe roken". Ondanks de vele adviezen om niet te lang te blijven zitten tijdens het werk, is het nog steeds gebruikelijk om voornamelijk zittend te vergaderen. Maar het kan ook anders, namelijk staand. Een staande houding houdt je scherp. En het is dus ook nog eens gezonder naast al dat zitten. In het begin is het misschien even wennen, maar je zult zien dat het al snel veel voordelen oplevert.
 2. Haal een frisse neus
  De vergadering onderbreken om een frisse neus te halen is helemaal zo'n slecht idee nog niet. Wat extra zuurstof is goed voor het lichaam en de geest. Wanneer je lang aan het vergaderen bent neemt de luchtkwaliteit af. Je bevindt je al snel in een klamme en muffe ruimte. Verlaat de vergaderlocatie en maak even een ommetje! Ze zult zien dat je weer boordevol energie en frisse ideeën zit.
 3. Vermijd het tijdstip rond de lunch
  De welbekende after dinner dip treedt meestal op als je net na de lunch de vergaderruimte instapt. Het is dus niet verstandig om een potentiële klant net na de lunch te ontvangen. Net voor de lunch is trouwens ook geen goed tijdstip om te vergaderen. Onbewust zal je het gesprek afraffelen om het probleem van een knorrende maag snel op te lossen. Het is daarom een wijze les om de tijden rondom de lunch te vermijden voor het inplannen van vergaderingen.
 4. Haal een kookwekker tevoorschijn
  Om elke minuut effectief te benutten is het handig om een kookwekker op tafel te zetten. Stel per agendapunt een maximum tijd in waarin het punt afgerond moet worden. Zo blijft iedereen scherp en voorkom je een dip. En mocht je stiekem toch even wegdutten, dan word je veanzelf weer 'wakker' van het geluid van de kookwekker.
 5. Zet een kan met water op tafel
  Zorg dat een vergadering je er niet van weerhoudt om voldoende water te drinken. Water heeft belangrijke functies: het regelt onder andere je lichaamstemperatuur, zorgt voor afvoer van afvalstoffen en nog veel meer. Wanneer je te weinig water drinkt, droogt je lichaam sneller uit en kom je onbewust in een stressmodus terecht. Uiteraard is dit niet goed voor je gezondheid. En ook de effectiviteit van de vegadering komt dit niet ten goede omdat je concentratie achteruit gaat. Het advies is om zo'n 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Een kan met water op de vergadertafel mag daarom niet ontbreken!

Dit zijn slechts enkele tips om een vergaderdip te voorkomen en effectief te overleggen. Heb jij nog meer goede tips?

« terug naar overzicht