Groen en centraal gelegen vergaderlocatie
Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW

groen en centraal gelegen
nabij Utrecht per auto in 2min te bereiken

gratis wifi
in alle vergaderzalen en hotelkamers

gratis parkeren
+ station shuttle vanaf Amersfoort CS

Onderhandeltactieken bij een vergadering

Onderhandeltactieken bij een vergadering

Moet u voor uw werk regelmatig onderhandelen en staan daarbij grote belangen op het spel? Dan zijn er een aantal voorbereidingen die u kunt treffen voordat de onderhandeling van start gaat: een goede voorbereiding is immers het halve werk! Een onderhandeling is anders dan een gewone vergadering waar u nog wel eens ‘half’ voorbereid in kunt stappen. Hier komt u bij een onderhandeling niet mee weg; een onderhandeling is namelijk een spel van ongeschreven regels. De partij waarmee u in onderhandeling bent, zal van u verwachten dat u deze regels kent en dat u zich – net als zijzelf - goed hebt voorbereid om tot een akkoord te komen.

Bepaal zelf de tijd, de plaats en de ruimte

De eerste voorwaarde voor een onderhandeling is dat u er pas aan begint wanneer u er helemaal klaar voor bent:  u weet met andere woorden precies wat u er uit wilt halen en hoe u dat gaat doen. Dit betekent dat u voldoende gegevens hebt verzameld en op basis daarvan een strategie hebt uitgedacht. Zorg dat de strategie niet alleen in uw hoofd zit: schrijf alles uit. Zo hebt u een houvast bij de hand en wijkt u niet snel af van uw plan. Het is zaak niks aan het toeval over te laten: bepaal daarom niet alleen het tijdstip waarop, maar op de plaats en de ruimte Onderhandelen tijdens een vergadering is een kunst. Landgoed ISVW biedt u de ruimte en de tools. Lees onze gouden tips en onderhandeltactieken! waar u wilt onderhandelen. Kies een plaats uit die u bevalt en boek een ruimte die u prettig vindt. Als u dit goed hebt voorbereid dan kunt u vol vertouwen aan de onderhandeling beginnen!

Leef u in en blijf emoties de baas

Het is verstandig om te weten met wie u de onderhandeling in gaat: wat is de achtergrond en wat zijn de overtuigingen van deze persoon of personen? Zijn er gezamenlijke gronden waar u uw voordeel mee kunt doen en/of zijn er eventuele struikelblokken die u moet overwinnen? Als u zich goed inleeft in partij waar u mee onderhandelt, dan is het ook gemakkelijker om uw emoties de baas te blijven. Het kan zijn dat u boos wordt tijdens een onderhandeling, maar als u weet waar de ander vandaan komt, is het makkelijker om zakelijk en beleefd te blijven. U weet wat u wilt en legt op een rustige en opbouwende wijze uw standpunt op tafel. Bedenk dat het voor beider belang is om tot een akkoord te komen: heftige emoties werken hier niet in mee.

Als u luistert, leert u vaak iets nieuws

De communicatie moet van beiden kanten komen tijdens een onderhandeling. Wat veel mensen vergeten te doen als zij hun wensen op tafel leggen, is te luisteren naar de wensen van de ander. U probeert zo vast te houden aan uw eigen plan, dat u niet meer open kunt staan voor een ander standpunt. Onderhandelen is niet uw wil aan de ander opleggen: het is een spel van wederkerigheid waarin beide partijen naar gezamenlijke belangen zoeken om tot een akkoord te komen. Dit wil niet zeggen dat u uw eigen belang uit het oog verliest: maar om tot het gewenste resultaat te komen is het noodzakelijk om goed te luisteren. U zult, door te luisteren en de ander voor het grootste gedeelte te laten praten, nieuwe dingen leren die u positief kunt inzetten op het moment dat u aan het woord bent. U kunt door te luisteren adequaat en assertief reageren op het juiste moment.

 U hebt pas succesvol onderhandeld als er twee winnaars zijn 

Het kan voorkomen dat de onderhandelingen stuk lopen. Weet wanneer het tijd is om te stoppen en voor te stellen om op een ander moment de onderhandelingen weer op te pakken. Het heeft geen zin om het onderhandelen als een spel met winnaars en verliezers te zien: het doel van het spel is juist dat beide partijen met een tevreden gevoel afscheid kunnen nemen. Als een onderhandeling stagneert en niks oplevert, is het beter om niet door te blijven gaan om uw doel te bereiken. Er zijn meerdere wegen naar Rome; u kunt altijd later nog met een nieuwe strategie - die u weer goed hebt voorbereid - opnieuw de onderhandeling in gaan en uw doel alsnog succesvol bereiken. 

Wij hopen dat wij u met deze tips hebben kunnen inspireren. Mocht u op zoek zijn naar een prettige plek om te vergaderen of te onderhandelen, dan hebben wij een aantal vergaderruimtes voor u. Onze zalen zijn voorzien van alle gemakken en (online) tools om uw zakelijke afspraak tot een succes te maken. Mocht de onderhandeling lang duren, dan kunt u op ons mooie landgoed ook comfortabel overnachten.

« terug naar overzicht