Groen en centraal gelegen vergaderlocatie
Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW

groen en centraal gelegen
nabij Utrecht per auto in 2min te bereiken

gratis wifi
in alle vergaderzalen en hotelkamers

gratis parkeren
+ station shuttle vanaf Amersfoort CS

Presentatietips: zo houdt u de aandacht van uw publiek vast

Presentatietips: zo houdt u de aandacht van uw publiek vast

U heeft het vast zelf ook al eens meegemaakt dat uw aandacht tijdens een presentatie verslapte en dat u opeens zeer geïnteresseerd bent in het plafond, de geluiden die u hoort op de gang, of de aparte haardracht van degene die tegenover u zit. Nu moet u zelf een presentatie gaan geven; wat kunt u doen om de aandacht vast te houden van uw publiek en hoe zorgt u dat uw boodschap over komt?  Wij geven u een aantal handige tips die u gaan helpen uw presentatie tot een succes te maken. 

 1. Ken uw publiek: om de betrokkenheid te vergroten is het belangrijk van tevoren een goede inschatting te maken van wie u voor zicht heeft en u op de hoogte te stellen van de (voor)kennis die de groep aan wie u uw presentatie gaat geven heeft. Verplaats u in uw publiek: wat speelt er, waarom zitten ze hier en waar hebben ze behoefte aan?
   
 2. U hebt u in de eerste stap verdiept in de doelgroep en weet wat er speelt bij uw publiek. Speel daar op in door te beginnen met een anekdote of aansprekend voorbeeld waarin de essentie van uw presentatie duidelijk naar voren komt; probeer direct contact te maken met uw publiek door vragen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijke ervaring met het onderwerp waarbij u aan uw publiek vraagt of zij ook soortgelijke zaken hebben meegemaakt of zich in de situatie herkennen. U kunt ook gebruik maken van een aansprekende kop van een publicatie of krantenartikel gerelateerd aan uw onderwerp. 
   
 3. U weet wat er speelt en u weet waar uw publiek behoefte aan heeft: ook hier speelt u op in in uw presentatie. Geef na uw inleiding aan wat de inhoud van uw presentatie uw publiek gaat opleveren: what’s in it for them?  Voorbeelden zijn: beter leiding geven, betere balans tussen privé en zakelijk, betere bedrijfsresultaten voor de eigen afdeling, handvatten voor een succesvolle carrière en een betere samenwerking met collega’s.  Deze aanpak houdt een belofte in: door te luisteren en de aandacht er bij te houden zal uw publiek iets verkrijgen waar ze behoefte aan hebben. Denk aan kennis en inzichten of betere resultaten. 
   
 4. Geef vervolgens aan hoe uw presentatie is opgebouwd en hoe lang het presenteren gaat duren; op deze manier maakt u het concreet en managet u de verwachtingen. Maak de presentatie niet te lang en zorg dat – indien u gebruik maakt van een ondersteunende PowerPoint – de teksten niet te lang zijn en dat alleen de hoofdlijnen in kernwoorden of kernachtige beelden worden uitgelicht.
   
 5. Mensen worden aangetrokken tot nieuwe dingen; ons brein wordt geprikkeld door het onverwachte. Probeer daarom een verrassingseffect in uw presentatie in te brengen waardoor het patroon van luisteren en praten doorbroken wordt. Hierdoor houdt u de aandacht erbij; onverwachte handelingen of instructies blijven uw publiek bij omdat  uw verhaal wordt gekoppeld aan een moment. De verrassing die u kiest hangt af van het soort publiek en het doel van uw presentatie. Denk aan het opstarten van een discussie in kleine groepjes, of werk met eens/oneens stellingen en laat uw publiek al naar gelang hun mening naar de linker- of rechterkant van de zaal gaan. U betrekt uw publiek en brengt ze letterlijk in beweging.

Uiteraard is het van belang dat u het doel van de presentatie in de gaten houdt; laat u niet afleiden want dat zal de aandacht van uw publiek doen verslappen. Dit betekent niet dat u niet flexibel kan zijn, maar dat u bijvoorbeeld bij vragen waarop een uitgebreid antwoord nodig is, aangeeft dat u ze parkeert en dat u aan het einde van uw presentatie ruimte heeft om de vragen alsnog te beantwoorden.  

Gebruik uw sterke punten: het is onverstandig om een anekdote in het begin te vertellen als u hier niet goed in bent. Kies dus een aanpak die bij uw eigen persoonlijkheid past anders loopt u de kans dat het publiek niet meer luistert. En daarnaast is het altijd verstandig om van tevoren te oefenen en te luisteren naar het advies en de reacties van anderen. 

Succes met uw presentatie!  

« terug naar overzicht