Groen en centraal gelegen vergaderlocatie
Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW Landgoed ISVW

groen en centraal gelegen
nabij Utrecht per auto in 2min te bereiken

gratis wifi
in alle vergaderzalen en hotelkamers

gratis parkeren
+ station shuttle vanaf Amersfoort CS

Zo bevordert u de creativiteit tijdens het vergaderen

Zo bevordert u de creativiteit tijdens het vergaderen

Vergaderen roept niet bij iedereen direct het beeld op van een creatieve bijeenkomst die veel oplevert. Zonde, want met de juiste tools kunt u van elke vergadering juist zo'n productieve sessie maken, die de afdeling of het bedrijf keer op keer naar een hoger niveau tilt. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet om de creativiteit tijdens het vergaderen te bevorderen.

 1. Stel een duidelijk schema op
Het lijkt heel tegenstrijdig; een schema om de creativiteit te bevorderen. Toch helpt het om vooraf duidelijk te bedenken hoe een bijeenkomst eruit zal komen te zien én dat schema gedurende de vergadering ook te handhaven. Als de structuur van de vergadering voor iedereen duidelijk is, is er meer druk om tijdens bepaalde periodes ook bepaalde acties uit te voeren. Dit levert meer resultaat op.

2. Kies voor brainstorming
Een van de beste manieren om creatief te denken tijdens het vergaderen, is door een brainstormsessie op te zetten. Zo'n sessie kan begeleid worden door een professional, maar het is ook mogelijk om hier iemand uit het team voor aan te wijzen. Een brainstormsessie begint met een duidelijke vraag of een duidelijk probleem. Vervolgens mogen deelnemers zoveel mogelijk suggesties en ideeën noteren. Doe dit bijvoorbeeld op plakbriefjes, zodat ze aan de muur gehangen kunnen worden. Tijdens dit deel van de sessie gaat het om kwantiteit, niet per se om kwaliteit. De volgende stap is het groeperen van suggesties en ideeën. Praat daarover en kijk wat uiteindelijk de beste oplossing is of welke ideeën het beste nog verder onderzocht kunnen worden. Let op: de oplossingen die het vaakst voorkomen zijn niet per definitie het beste. Veel vaker zijn dat gewoon de meest voor de hand liggende oplossingen.

3. Zet verschillende hoeden op
Edward de Bono bedacht een bijzondere techniek, waarbij problemen en oplossingen op verschillende manieren bekeken konden worden. Hij koos zes denkhoeden; een witte, een rode, een gele, een zwarte, een groene en een blauwe. De deelnemers wordt gevraagd de hoeden (al dan niet denkbeeldig) op te zetten: een witte hoed om te bepalen of er voldoende informatie beschikbaar is, een rode hoed om hun gevoel erover te vertolken, de gele hoed om de positieve kant van het verhaal te bekijken, de zwarte hoed om de zaak kritisch te bekijken, de groene hoed om alternatieven te bedenken en de blauwe hoed om het hele proces organisatorisch in de hand te houden. Op deze manier kan snel creatief geschakeld worden, omdat een probleem vanaf verschillende kanten bekeken wordt. Tegelijkertijd is er duidelijk een structuur, waardoor de discussie wel gericht blijft.

 4. Zorg voor een stimulerende omgeving
Voor creativiteit is het belangrijk dat mensen zich vrij voelen om hun gedachten de vrije loop te laten. Overweeg daarom ook om de omgeving aan te passen. Huur een vergaderruimte en combineer de vergadering bijvoorbeeld met een wandeling in de natuur. Is daar geen gelegenheid voor, dan helpt zelfs het veranderen van de omgeving al. Dat zorgt er namelijk voor dat het makkelijker wordt om voorbij bestaande structuren en hiërarchieën te kijken, waardoor er meer ruimte ontstaat voor creativiteit. 

 

« terug naar overzicht